Forum Studentów KPSW Bydgoszcz Strona Główna Forum Studentów KPSW Bydgoszcz
Forum Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe legitymacje elektroniczne
Autor Wiadomość
didi 

Wysłany: 28 Listopad 2007, 6:01 pm   Nowe legitymacje elektroniczne

Chcialbym sie dowiedziec kto jest odpowiedzialny za ustalenie kwoty za elektorniczne legitymacje? Juz wczesniej postanowilem, ze legitymacja studencka nie jest mi do niczego potrzebna poniewaz ani nie jestem uprawniony do ulg ani tez nie korzystam z naszej biblioteki poniewaz wiecznie nie ma ksiazek, ktore sa nam potrzebne. Jednak ku mojemu zdziwieniu kolega, ktory studiuje informatyke na WSInf filia w Lodzi oddzial w Bydgoszczy za dokladnie ta sama legitymacje przy wymianie placi 2 zl. slownie: dwa złote!!!! U nas taki koszt to 17 zl. Prosze o wyjasnienie tego dlaczego wymiana wymianie nie jest rowna. Przeciez to sa te same legitymacje. Nie mam zamiaru za nia placic i nie chcialbym stwierdzic, ze zostanie mi sciagniete to z czesnego. Nie zgadzam sie na to!! Cos tu jest chyba nie tak, ze na prywatnych uczelniach sa takie roznice. 15 zl roznicy to chyba jakas paranoja. A moze ktos chce sobie dorobic?

emir

Wysłany: 30 Listopad 2007, 10:15 am   

Koszt 17 zl za legitymację wynika z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA NAUKI I SZKOLNICTWA WYŻSZEGO z dnia 2 listopada 2006, legitymacja studencka jest potrzebna. Być może w przypadku WSINF oplata za legitymacje jest częściowo wliczona w czesne, u nas jednak nie jest to oplata ukryta w czesnym.Uczelnia nie zarabia na legitymacjach, koszt zakupu kart, zakupu specjalnego urządzenia do ich drukowania legitymacji oraz jego eksploatacja składają się na kwotę 17 zł.

didi 

Wysłany: 30 Listopad 2007, 11:29 am   

Drogi EMIRZE wlasnie jestem po rozmowie telefonicznej z kolega, ktory ustalil w swoim dziekanacie, ze nie ma ukrytych kosztow w czesnym. Jak go poinformowano jest to calkowity koszt wymiany legitymacji na elektroniczna. Moze byc tak, ze szkola cos dofinansowuje ale nasza uczelnia w sumie po co ma to robic? Przeciez lepiej promowac na koszykowke. Droga uczelnio to my promujemy ta szkole.
Chcialbym sie dowiedziec co bedzie jezeli nie wyraze zgody na wymiane legitymacji. Mi ona nie jest potrzebna grzecznie lezy sobie w domu. Ulgi mnie nie uprawniaja do niczego juz a 17 zl piechota nie chodzi.... moge ewentualnie dolozyc jeszcze troszke i miec na ewentualna jakas poprawke. Prosze o informacje co wtedy bedzie oraz chyba najwazniejsze pytanie i jezeli tak to dlaczego... czy te 17 zl sciagniete mi bedzie z czesnego, ktore mam juz uregulowane za caly semestr? Pozdrawiam

Krzysztof Sieg 
Administrator

Wysłany: 1 Grudzień 2007, 6:01 pm   

Witam,
Z moich informacji wynika, iż na WSInf nie ma jeszcze ELS, wydawane są za to legitymacje w formie tradycyjne (tj. papierowe) i faktycznie mogą kosztować wtedy 2 zł.
Pozdrawiam

didi 

Wysłany: 3 Grudzień 2007, 1:13 pm   

Dobra klocic sie nie bede bo uczelnia i tak nie zmieni swojego stanowiska. Kolega wplacal pieniadze wlasnie na ELEKTORNICZNA legitymacje. Prosze sie ustosunkowac jeszcze do mojego wczesniejszego pytania. Pozdrawiam

[ Dodano: 6 Grudzień 2007, 11:34 am ]
Z reguly tak wlasnie jest ze niewygodne pytania zostaja przemilczane. Ja jednak poprosze o odpowiedz. Pozdrawiam

ZakOnIck

Wysłany: 15 Grudzień 2007, 10:40 am   

Ja troche z innej beczki ale tez sprawa sie tyczy legitymacji. Mianowicie zbliżają się święta i nie którzy studenci w tym ja nie są z Bydgoszczy i korzystają z usług PKP i jak wiadomo do przejazdu z ulga potrzebna jest legitymacja i tu jest problem. Jestem na trzecim roku pedagogiki i musze wymienić legitymacje (co uważam za bzdurę żeby wymieniać na te 5 miesięcy legitke i płacić za nią kasę, ale mniejsza o to) zdjęcie i pieniądze dałem juz ponad 1,5 miecha temu a legitymacji nadal nie mam. Panie w dziekanacie powiedziały że co tydzień jest dostawa legitymacji, ale partiami i nie wiadomo czy akurat w tej partii będzie moja legitymacja. Wnioskuje z tego ,że moge legitymacji nie otrzymać przed świętami, więc po nowym roku będę musiał wracać na pełnym bilecie ale nie z mojej winy tylko uczelni. Chciałem się więc zapytać czy uczelnia zwróci mi tą różnicę między biletem ulgowym a normalnym!!!! ????

Krzysztof Sieg 
Administrator

Wysłany: 28 Grudzień 2007, 1:13 pm   

Witam,
Skoro składał Pan wniosek (oczywiście wypełniony zgodnie z zarządzeniem, tj. z potwierdzeniem wniesienia opłaty przez kwesturę, oraz potwierdzeniem danych przez p. kierownik dziekanatu) od daty złożenia ważnego wniosku nie powinno minąć dłużej aniżeli 10 dni i powinien Pan posiadać ww. dokument. w Przypadku jego braku, proszę o kontakt z kierownikiem swojego dziekanatu, być może istnieją problemy formalne.
Uczelnia, wydaje każdemu studentowi, który złożył POPRAWNIE wypełniony wniosek legitymacje w ciągu 10 dni od daty złożenia (chyba że wydano stosowny komunikat). I co do zasady, termin wydania ww. dokumentu nie przedłuża się.
Natomiast co do wcześniejszego pytania,
Co do wcześniejszych postów proszę o takie pytania do dziekanatu, a nie na forum, i proszę o uważne czytanie komunikatów, oraz tego co piszę.
Pozdrawiam

solar 

Wysłany: 31 Grudzień 2007, 5:24 pm   

Słyszałam w radiu ze wchodzi takie rozporządzenie i koszt wymiany legitymacji papierowej na elektroniczną wynosi 5zł dlatego się zdziwiłam kiedy u nas trzeba było za nią zapłacic az 17zł. Należność wpłaciłam jeszcze we wrzesniu jak podano na stronie KPSW ze nalezy do konca wrzesnia wpłacic pieniadze i dostarczyc zdjecie a legitymacje otrzymałam niedawno jakos w grudniu wiec po co było to zamieszanie?

Odpowiedz do tematu