Czesc,
czy ktos wybiera sie na ten kierunek zaocznie?
Pytanie do osoby obeznanej: czy bede po tym miala np papier uprawniajacy mnie do wyceny nieruchomosci?
Odzik [Usunięty]
Wysłany: 30 Czerwiec 2007, 10:23 pm
ja sie wybieram ;]
z tego co wiem to nie :)
po tym mozesz isc na magisterskie na UMK konczyc administracje albo robic aplikacje na agenta nieruchomosci :) i wtedy masz papier :)
moze sie myle ale niekoniecznie ;)
zabka [Usunięty]
Wysłany: 10 Lipiec 2007, 2:04 pm
z tego co mi wiadomo, to trzeba skończyć magisterke z gospodarki nieruchomości lub zrobić z tego kierunku studia podyplomowe. Ponadto trzeba zdać egzamin i dostać licencję - wiecej: ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami (rzeczoznawcy majątkowi)
Odzik [Usunięty]
Wysłany: 10 Lipiec 2007, 3:24 pm
licencje zniesli dosc niedawno, wiec licencji nie trzeba zdawac :)
zabka [Usunięty]
Wysłany: 24 Lipiec 2007, 10:20 am
Art. 182.Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami.
1. Osoba fizyczna może złożyć wniosek o nadanie licencji zawodowej pośrednika
w obrocie nieruchomościami. Licencję zawodową nadaje się osobie, która:
1) posiada pełną zdolność do czynności prawnych;
2) nie była karana za przestępstwa przeciwko mieniu, dokumentom, za przestępstwa
gospodarcze, za fałszowanie pieniędzy, papierów wartościowych,
znaków urzędowych, za przestępstwa skarbowe oraz za inne przestępstwa
mające znaczenie ze względu na wykonywany zawód;
3) posiada wyższe wykształcenie;
4) ukończyła studia podyplomowe w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami;
5) odbyła praktykę zawodową w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami;
6) przeszła z wynikiem pozytywnym postępowanie kwalifikacyjne, w tym złożyła
egzamin uprawniający do otrzymania licencji zawodowej w zakresie
pośrednictwa w obrocie nieruchomościami.
2. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy osoby, która ukończyła
studia wyższe o specjalności związanej z gospodarką nieruchomościami.
3. Osoba nieposiadająca obywatelstwa polskiego może otrzymać licencję zawodową
pośrednika w obrocie nieruchomościami po spełnieniu warunków wymienionych
w ust. 1 oraz po wykazaniu się biegłą znajomością języka polskiego.
Odzik [Usunięty]
Wysłany: 24 Lipiec 2007, 9:20 pm
znajdz sobie nowelizacje tej ustawy z tego roku...
swtgirl [Usunięty]
Wysłany: 25 Lipiec 2007, 7:55 pm
Kurcze... wy tacy juz obeznani a ja calkiem zielona jestem
Odzik [Usunięty]
Wysłany: 26 Lipiec 2007, 10:07 am
hehe ja to wiem od znajomej ktora w tej branzy robi :P
zabka [Usunięty]
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 11:01 am
"Według ustawy pośrednikiem w obrocie nieruchomościami może być osoba fizyczna, legitymująca się licencją zawodową, której uzyskanie warunkuje spełnienie kryteriów określonych w art. 182 ustawy o gospodarce nieruchomościami, a mianowicie: posiadanie zdolności do czynności prawnych, posiadanie wykształcenia wyższego, ukończenie studiów podyplomowych w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami oraz odbycie praktyki zawodowej i w końcowym etapie – uzyskanie pozytywnej oceny podczas egzaminu państwowego przed Państwową Komisją Kwalifikacyjną.
Osoby, które ukończyły studia wyższe o specjalności związanej z gospodarką nieruchomościami, są zwolnione z obowiązku ukończenia studiów podyplomowych w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami.
Ustawą o gospodarce nieruchomościami przedłużono do dnia 31 grudnia 2006r. możliwość złożenia wniosku o przystąpienie do egzaminu licencyjnego osobom, które posiadają średnie wykształcenie i ukończyły kurs specjalistyczny, którego program został uzgodniony z ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej".
Ze strony ministerstwa budownictwa:
"Przekazujemy Państwu przykładowe zestawy pytań dla osób ubiegających się o zdobycie uprawnień lub licencji w zawodach uregulowanych w ustawie z dnia 21 sierpnia 1997r o gospodarce nieruchomościami (tekst jednolity: Dz.U. 2000r. Nr 46 poz. 543 z późn. zm.)
Przepisy ww. ustawy wprowadziły obowiązek posiadania uprawnień zawodowych dla prowadzenia działalności w zakresie wyceny nieruchomości (rzeczoznawstwa majątkowego), a także licencji zawodowych w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami oraz zarządzania nieruchomościami.
Osoby zainteresowane uzyskaniem uprawnień lub licencji zawodowych oprócz spełnienia warunków posiadania pełnej zdolności do czynności prawnych, niekaralności za niektóre przestępstwa, ukończenia odpowiedniego studium podyplomowego lub kursu specjalistycznego i odbycia praktyki są zobowiązane przejść z wynikiem pozytywnym postępowanie kwalifikacyjne, w ramach którego muszą zdać egzamin pisemny i ustny.
W postępowaniu kwalifikacyjnym istotne miejsce zajmuje egzamin pisemny, który w przypadku zdobywania uprawnień w zakresie rzeczoznawstwa majątkowego, jak i licencji zawodowych w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami oraz zarządzania nieruchomościami, polega na udzieleniu odpowiedzi odpowiednio dla rzeczoznawców majątkowych na 90 pytań, a dla pośredników w obrocie nieruchomościami i zarządców nieruchomości na 100 pytań testowych. Za poprawną odpowiedź na każde pytanie otrzymuje się 1 punkt, tak więc maksymalnie można zdobyć na egzaminie pisemnym 100 lub 90 punktów. Do zaliczenia egzaminu pisemnego i tym samym dopuszczenia do egzaminu ustnego trzeba uzyskać co najmniej 70 punktów.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom osób zainteresowanych, a także w celu udzielenia pomocy tym osobom, Ministerstwo Budownictwa postanowiło przygotować zestawy przykładowych pytań testowych.
Ministerstwo Budownictwa wyraża nadzieję, że poniższe przykłady pytań egzaminacyjnych ułatwią wszystkim osobom ubiegającym się o uzyskanie licencji i uprawnień zawodowych przygotowanie się do postępowania kwalifikacyjnego"
mewa88 [Usunięty]
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 1:36 pm Stacjonarne
A na stacjonarne ktos idzie na ten kierunek ?:]
ona [Usunięty]
Wysłany: 30 Lipiec 2007, 3:43 pm
idzie ale na pedagogikę;]
smoky87 [Usunięty]
Wysłany: 6 Sierpień 2007, 12:27 pm
ja wybralem stacjonarne, ale mialem gleboki dylemat... psychopedagogika tez kusi :P
iva3103 [Usunięty]
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 6:39 pm Re: Stacjonarne
[quote="mewa88"]A na stacjonarne ktos idzie na ten kierunek ?:][/quote]
ja sie wybieram...ale jeszcze do konca nie zostala podjeta decyzja...wacham sie miedzy tym kierunkiem a resocjalizaja:)
swtgirl [Usunięty]
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 3:26 pm
Ktos jeszcze? Cos nas malo :(
asia :) [Usunięty]
Wysłany: 29 Sierpień 2007, 10:18 am administracja i obrot nieruchomosciami
czy ktos wie kiedy pierwszy zjazd.... matko ja taka zielona heh...
[ Dodano: 29 Sierpień 2007, 9:19 am ]
swtgirl- ja tez na administracje zarzadzanie i obrot nieruchomosciami :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum