Forum Studentów KPSW Bydgoszcz Strona Główna Forum Studentów KPSW Bydgoszcz
Forum Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
a co jeśli ktoś ma starą,ale dobrą legitymacje?
Autor Wiadomość
gosik

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 5:53 pm   a co jeśli ktoś ma starą,ale dobrą legitymacje?

mam takie małe pytanie... jak mają radzić sobie Ci,którzy mają stare,ale nadal ważne legitymacje....? w mediach ciągle "trąbią",że stare legitki od 1 stycznia nie będą już ważne.... czy konduktorzy,kontrolerzy wiedzą,że są ludzie,których stare legitymacje nadal obowiązują? czy Uczelnia będzie wydawać jakieś zaświadczenia czy coś.... bo nie chcę myśleć jakie mogą się zacząć problemy od 1 stycznia dla ludzi takich jak ja.... :cry:

jeq 

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 9:37 pm   

Dla jasności napiszę, że nie jestem przedstawicielem uczelni tylko zwykłym szarym studentem, więc tego co napiszę, nie można traktować jako odpowiedzi ze strony uczelni.

"Stare" legitymacje, te czarne książeczkowe nie tracą ważności. Tracą ważność legitymacje ze starym zapisem o zniżce, szczegóły na stronie naszej uczelni. Jeżeli ktoś posiada legitymację książeczkową, ale z obecnie obowiązującym zapisem, to jest ona ważna. Czy kontrolerzy wiedzą... powinni, ale niestety uczelnia nie jest w stanie powiadomić, czy edukować kontrolerów, ustawa mówi wyraźnie tylko o zapisie dotyczącym zniżki, na wielu uczelniach, w tym np. na UTP (dawny ATR) jeszcze nie ma elektronicznych legitymacji, ale wszystkie książeczkowe są ważne, więc nie powinno być problemu w środkach komunikacji.
Jeżeli już ktoś trafi na niedoinformowanego konduktora, to zawsze można odmówić przyjęcia mandatu, wtedy jest wzywana policja, która na pewno będzie wiedziała jakie legitymacje są ważne, a jak ktoś ma za dużo czasu to jeszcze może posądzić takiego konduktora o zniesławienie, ale nie polecam, zwykłe przepraszam powinno wystarczyć.

Jednak może wystąpić sytuacja, że sama uczelnia wymusza zmianę na legitymację elektroniczną, ale wtedy przestaną podbijać stare legitymacje i każą wyrabiać nowe, ale dopóki jest podbita to nie trzeba się martwić na pewno będzie ważna.

didi 

Wysłany: 11 Grudzień 2007, 8:32 pm   

No wlasnie ja pisalem w innym temacie o tym samym. Niestety nie dostalem odpowiedzi. Wielka szkoda bo wiekszosc osob jest tym tematem zainteresowanych.

Panna-Iskierka 

Wysłany: 29 Grudzień 2007, 4:16 am   

Na stronie masz wróz obowiązującej legitymacji która jest uznawana...wydrukuj....i w razie problemow pokazujesz ze zgodnie z ustawą Twoja legitka jest jeszcze ważna. Koleżanka miala taki przypadek...konduktor sie czepial,pokazala druk...i nic...to powiedziala ze pojdzie z Nim do Glownego Zarzadu PKP..poszli...zrobila im awanture ze nie znają przepisów (bylo to w polowie grudnia, i nawet stare legitki obowiazują do 31 grudnia,wiec nie powinien sie czepiac.) I ze sa nadgorliwi..Przeprosili...i sie wiecej nie powtórzyło..
gg: 2321022
e-mail: michalinagurda@gmail.com

Odpowiedz do tematu